top of page
Pride Clouds

Regnbågs
ambassadörer

Varberg 2016-2024

Regnbågsambassadörer 2024

Tre megaförebilder i Varberg!

Malin, Jeniffer & Therese

 

För 10 år sedan tog Malin, Jennifer & Therese initiativet att starta föreningen ProLove, som driver Pride Varberg.

Deras engagemang och passion för rätten till kärlek och sin egen identitet har skapat en fantastisk rörelse och tradition av kärlek, mångfald och gemenskap i Varberg.

Vi är så otroligt tacksamma för allt de har gjort! Men vi behöver tyvärr fler som Malin, Therese och Jennifer, världen är inte rättvis och många lider i tystnad!

Våga stå upp mot homo-transfobi och allas lika rätt till kärlek och sin egen identitet!

Varje dag!

Citat från grundarna

Det har gått 10 år sedan vi var tre vänner som frågade oss själva: "varför har inte Varberg en pridefestival? Det måste vi ju ha." Det kändes självklart och nödvändigt. Vi visste nog ärligt talat inte vad vi gav oss in på. När dagen kom var det eufori, vi lyckades. Vi kommer aldrig glömma känslan när vår hemstad visade att här är står vi upp för kärleken.

 

Vi är otroligt stolta över att fått äran att vara regnbågsambassadörer/Prideambassadörer när Pride Varberg firar 10 år.

 

Arbetet mot homo-transfobi och allas lika rätt till kärlek och sin egen identitet har kommit en bit på vägen men vi får aldrig ta det för givet och vi måste fortsätta höras och synas.

Detta är en dag där alla får vara sig själva, men glöm inte att de andra 364 dagarna också är viktiga.

Malin, Jennifer 

2024 

PrideVarberg2015.jpg

Regnbågsambassadör 2023

Li Almgren (Li Diakon)

Diakon. Svenska Kyrkan. Varberg 

 

Årets regnbågsambassadör är en person som arbetar stenhårt för allas lika värde och rätten att få älska den man vill.Hon är frispråkig, kraftfull och orädd, alltid beredd att ta ställning för de som är svaga, utsatta eller som helt enkelt faller utanför heteronormen.Hennes arbete, engagemang och mod imponerar och inspirerar.Bibeln får aldrig användas som ett vapen, säger hon, och hissar pride-flaggan för att lyfta de vackraste orden: Störst av allt är kärleken.

Årets regnbågsambassadör heter Li Almgren. Många känner henne som Li Diakon på sociala medier samt genom hennes arbete i Varbergs församling där regnbågsfrågorna är en av hennes hjärtefrågor.

Li Diakon IMG_0431.JPG

Regnbågsambassadör 2022

Engeli Broberg

Regissör

Engeli är en filmregissör som är född och uppvuxen i Varberg. Hennes långfilmsdebut GABI-mellan åren 8 och 13, har visats världen över, vunnit priser och kallats ”En av de bästa dokumentärerna som gjorts om könsidentitet” av kritiker. Genom sitt filmskapande lyfter Engeli fram personer som sällan får synas eller höras, med målet om att skapa större förståelse och minska utanförskap.-”Att vara regnbågs-ambassadör i min hemstad är en ära. För mig innebär det något av det mest naturliga som finns: att lyfta fram allas människors lika värde och rätten till att vara just den en är, något som Pride Varberg gör på många olika sätt i sitt arbete”-Vi säger Tack Engeli för att du med din film fler att öppet få utforska sin identitet, och för att du vill vara vår regnbågs-ambassadör. Tillsammans står vi upp för allas rätt till frihet och kärlek!

Engeli Brtoberg .jpeg

Regnbågsambassadörer 2019

Anna Linton &

Changemaker, inspiratör & senior coach

 

Kristin Lagerqvist

Digital kreatör & grundare till K.Lagerqvist

Vad betyder Pride för dig? 

När min dotter var tre år så sa hon helt spontant ”kolla regnbågsflaggan - den betyder att alla får älska vem man vill” - så enkelt och så självklart! Det betyder PRIDE för mig. Rätten till gränslös kärlek, kraften i varje människas val att fullt ut vara den du är och älska vem du vill.
 

När var du ambassadör?

2019 tillsammans med Kristin Lagerqvist. 


Hur var det att vara Prideambassadör?

Helt fantastiskt. Jag är så stolt och tacksam att jag fick vara med och lära mig mer. 


Vad önskar du av Varberg i framtiden för HBTQIA+-personer?

Vi har ännu en lång bit att gå och det är viktigt att vi alla tar till oss kunskap och funderar på vad kan göra. Fram tills den dag då det är självklart att visa sin kärlek öppen på Varbergs gator och torg och det är accepterat att vi människor får älska vem vi vill behövs Pride. Det är viktigt att vi möts för att supporta varandra och göra Varberg och världen lite mjukare. Det är vi tillsammans som kan göra något. Vi behöver ett sammanhang för att kunna kraftsamla oss. Vi behöver Pride Varberg.

anna-linton-och-kristin-lagerkvist.webp

Regnbågsambassadör 2018

Magnus Thomsson
Destinationsutvecklare Varberg


En välkänd profil i Varberg som gjort sitt allra yttersta för att hjälpa till att sprida vårt budskap: rätten att älska vem man vill. Här är Magnus egna ord om ambassadörskapet: "Jag är stolt regnbågsambassadör för Varberg Pride.
Jag tror på öppenhet och nyfikenhet.
Jag tror på pepp och kreativitet.
Jag tror på våra barn och framtiden.

Men här och nu tror jag inte. Jag vet att vi behöver mod. Mod för att våga stå upp för allas lika rättigheter och möjligheter.

Jag vågar. Vågar du? Kom till Societétsparken 30 juni och anslut dig till oss med din färg. Tillsammans skapar vi en praktfull och stark Regnbåge, som målar himlen och som lyser upp i mörket. Din färg syns, din färg gör skillnad och den gör Regnbågen större.
Välkommen."

magnus thomsson .jpeg

Regnbågsambassadör 2017

Mathias Larsson Fd. Frenzel
Öppna Företag. Varberg


Invigningstalet handlade bland annat om hur vi behöver tänka annorlunda för att skapa ett välmående samhälle som inte har negativ påverkan på varken människa eller miljö. Då går det inte att bara följa normen.

– Vi kommer att behöva acceptera och respektera en mångfald av idéer för att få fram nya affärsmodeller, nya tillverkningsmetoder och framför allt nya sätt att mäta framgång, baserat på en balans mellan människa, miljö och ekonomi.

Genom att visa sårbarhet öppnar vi för kontakt. Sårbarhet är en styrka i kommunikationen, inte en svaghet som normen säger – framför allt den traditionella normen för hur en man bör vara.

Vad är har då detta med Pride att göra?

– Kreativitet uppstår inte av sig själv eller av en slump. Kreativitet kräver bland annat öppenhet, mångfald, respekt, acceptans, divergent tänkande och ett icke-dömande förhållningssätt. Det är väl ungefär vad Pride till stor del går ut på, avslutade Mathias.

Mathias Frenzel Öppna företag_ Pride varberg .webp

Regnbågsambassadör 2016

Carl Bartler
Kommundirektör. Varberg 
 
Utdrag från intervjun under Regnbågsdagarna 2020
När var du ambassadör?

 

"Med stor stolthet och ödmjukhet för förtroendet hade jag förmånen att få vara det 2016"

 

Hur var det att vara Prideambassadör?

 

"Stort, ansvarsfullt och viktigt. Ett av de mest hedrande uppdrag som jag har fått"

carl bartler_ pride varberg .webp
Pride Clouds

Vem kan bli regnbågsambassadör

Styrelsen tillsammans med Varbergs kommuns invånare tar fram passande kandidater. 

VEM

Vem kan bli regnbågsambassadör?

  • Delar ProLove:s/Pride Varbergs värderingar för människors lika värde, mot homo- och transfobi 

  • Står upp för HBTQIA+-personer

  • Har anknytning till Varbergs kommun

  • Både företag samt personer kan röstas fram.

HUR

Så här röstas vinnaren fram

  • Varbergare nominerar en person eller företag genom att maila in förslag, tagga oss i social media med #pridevarberg

  • Vi sammanställer sedan listan och medlemmar i ProLove/ Pride Varberg röstar fram årets ambassadör. 

bottom of page